Насловна Мозаик Вајбер за сада успјешно одолијева хакерским нападима

Вајбер за сада успјешно одолијева хакерским нападима

Разлог због којег је ова апликација глобално најпопуларнија је, осим безбједности приликом коришћења, њено константно мијењање и унапрјеђивање

0
viber
Илустрација

Све чешће постајемо свједоци обарања најпопуларнијих друштвених мрежа као што су „Фејсбук“, „Инстаграм“ и „Вотсап“. Међутим, једна платформа за комуникацију успјешно одолијева хакерским нападима. Како је безбиједбост на првом мјесту код корисника, није ни чудо што је сервис „Вајбер“ већ годинама у самом врху.

Бум на свјетском тржишту Вајбер је остварио 2016. године када је избројано 800 милиона регистрованих корисника. Данас тај број прелази милијарду и расте из дана у дан.

Разлог због којег је ова апликација глобално најпопуларнија је, осим безбједности приликом коришћења, њено константно мијењање и унапрјеђивање.

Тако Вајбер није само сервис за комуникацију у виду чета, размјене стикера и обављања разговора већ и платформа намијењена за бизнис кориснике, оглашавање, стримовање.

„Примарно, Вајбер је још увијек сервис за комуникацију, али с напретком технологија мијењају се и жеље крајњих корисника. Четовање и позиве је већ неко вријеме могуће обављати унутар приватних или интересних група“, објашњава Момчило Еленков из компаније „Вајбер“ и наглашава да су чет ботови ту да асистирају приликом свакодневних активности попут банковних трансакција.

„Познати смо по сарадњи са великим бројем свјетских компанија и управо смо у разговору са нашим партнерима дошли на идеју да креирамо бизнис поруке. Под том опцијим подразумијевају се размјене пројеката, оглашавања и обавјештења у познатом Вајбер окружењу“, истакао је Еленков.

Према његовим ријечима, компанија полако иде ка томе да корисници могу путем једне апликације, то јест Вајбера, обављати практично све корисне мобилне активности.

Није баш паметно држати сав новац, лична документа и банковне картице на једном мјесту, рецимо у новчанику, јер ако му се изгуби траг, штета бива велика.

Слично би се могло рећи и за неку мобилну апликацију која располаже нашим повјерљивим подацима и унутар које обављамо сву онлајн комуникацију јер уколико таква апликација буде хакована, сви приватни подаци постају доступни хакерима.

Безбједност током коришћења апликације

Ипак, ако је Вајбер по нечему препознатљив, онда је то безбједан начин коришћења. Управо је тај сегмент најзаслужнији за растући број корисника на глобалном нивоу.

Вајбер нема приступ информацијама, каже Еленков, јер оне се размјењују путем уређаја који енкриптују сав садржај.

„Не таргетујемо кориснике на основу онога што дијеле и претражују, не спамујемо их и не оптерећујемо садржајем. Корисници сами бирају шта ће од информација долазити до њих. Укратко – Вајбер је сервис који корисник сам уређује. Апликација на мом и на вашем телефону може изгледати потпуно другачије. Не мислим само на визуелни интерфејс већ и на начин коришћења“, истакао је Еленков.

Наредне године, Вајбер ће прославити десети рођендан, а до краја 2019. године можемо очекивати новине и унапрјеђења унутар саме апликације.

Прочитајте још:

Зенка: ЕУ гријеши – није Црна Гора, већ Косово* лидер у поштовању мањинских права

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here