Насловна Мозаик Велики медицински искорак: Представљено штампано 3Д срце са ткивом и крвним судовима...

Велики медицински искорак: Представљено штампано 3Д срце са ткивом и крвним судовима (ВИДЕО)

Истраживачи сада морају да науче штампана срца "да се понашају" као права, потом планирају да тестирају пресађивање на животињама

0
Фото: REUTERS

Научници у Израелу представили су тродимензионално штампано срце с људским ткивом и крвним судовима, назвавши то првим и „великим медицинским преокретом“ које доприноси могућностима за трансплантације.

Срце, величине зечјег, означава да је „први пут да је ико игдје успјешно дизајнирао и штампао читаво срце снабдјевено ћелијама, крвним судовима и коморама“, рекао је Тал Двир с Универзитета Тел Авив, који је руководио пројектом.

Он је подсјетио да је раније штампана 3Д структура срца, али не са ћелијама и крвним судовима.

Научници међутим кажу да постоје многи изазови прије него што ће у потпуности оперативна тродименизионална штампана срца бити доступна за трансплантације пацијентима.

Новинарима је приказано такво срце величине трешње на Универзитету Тел Авив пошто су научници објавили свој проналазак у журналу Напредна наука (Advanced Science).

Фото: REUTERS / Amir Cohen

Истраживачи сада морају да науче штампана срца „да се понашају“ као права. Потом планирају да тестирају пресађивање на животињама.

Фото: REUTERS

Можда ће за десет година постојати штампани органи у набољим болницама широм свијета и ове процедуре ће се рутински изводити„, рекао је Двир, додавши да ће болнице по свој прилици почети са једноставнијим органима него што је срце.

 

Извор: Вијести

 

Прочитајте још:

Научници оживљавају животињу стару 42.000 година (ВИДЕО)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here