Насловна Друштво Вуксановић: Да се поништи конкурс од Фонда за заштиту и остраривање мањинских...

Вуксановић: Да се поништи конкурс од Фонда за заштиту и остраривање мањинских права

0
pismo, momčilo vuksanović, srpskom, SNS
Момчило Вуксановић

Поводом расписивања конкурса од стране Фонда за заштиту и остваривање мањинских права за расподјелу средстава за финансирање пројеката за подршку активностима из члана 36 став 1 Закона о мањинским правима и слободама за 2018. годину, Српски национални савјет предлаже поништавање јавног конкурса из разлога противзаконите процедуре која је настала због непотпуне имплементације Закона о мањинским правима и слободама, оцијенио је др Момчило Вуксановић, предсједник Српског националног савјета.

Текст дописа Српског националног савјета Управном одбору Фонда за заштиту и остварање мањинских права објављујемо интегрално. 

„Господо из Управног одбора,

Очигледно је да је државна администрација, која је толико времена успорила имплементацију Закона о мањинским правима и слободама, узурпирала ингеренције Стручне службе и Управног одбора Фонда за заштиту и остваривање мањинских права. Могуће је да то раде из два разлога – из жеље да од мањинских народа отму средства која су предвиђена за очување идентитета националних заједница или из потребе да очигледном дискриминацијом зауставе све пројекте српског народа који се залаже за очување својих посебности у Црној Гори. То актуелна власт не би чинила и не би јој пало на памет да нема своје коалиционе партнере међу националним савјетима који су због личних привилегија заборавили на националне организације и појединце који су својим пројектима давали значајан допринос очувању националног идентитета.

Смијешно је да Комисија за вредновање пројеката у расподјели средстава Фонда за заштиту и осваривање мањинских права само за неколико дана прегледа више од 500 извјештаја у Првој и Другој расподјели за 2017. годину и оцијени квалитет извјештаја, и истовремено донесе оцјену о квалитету пројеката по Конкурсу из децембра 2018. године. Нарочито зато што та Комисија још увијек нема пуни састав и што нема адекватну кредибилност за обављање послова оцјена финансијских извјештаја пројеката одобрених у протеклој години.

Управном одбору предлажемо да због неразумних рокова, игнорисања Стручне службе Фонда за заштиту и остваривање мањинских права и подређивања Управног одбора непотпуној комисији за вредновање пројеката, поништи Конкурс за расподјелу средстава за финансирање пројеката за 2018. годину, чиме би се избјегла противзаконитост и очигледно смишљена профанација Фонда за заштиту и остваривање мањинских права.

По свим питањима противзаконитости у овом случају, Српски национални савјет обратиће се Заштитнику људских права и слобода, а даље и свим другим инстанцама.

Представник Српског националног савјета у Управном одбору Фонда за заштиту и остваривање мањинских права гласаће у складу са ставом Српског националног савјета.“

 

 

 

    

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here