Насловна Друштво Захарова: Приштина плаши Србе новим етничким чишћењем

Захарова: Приштина плаши Србе новим етничким чишћењем

Садашња криза на сјеверу Косова представља последицу вишегодишњег попуштања Приштини од стране спољних покровитеља - САД и Европске уније, које су обавезне да утичу на понашање екстремиста

0
Marija Zaharova
Марија Захарова

На сјеверу Косова насељеном Србима примећује се пораст напетости, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, преноси „Спутњик“.

Албанске косовске власти преузимају власт на административној граници, објашњавајући то потребом да се прекине увоз нелегалних, како они сматрају, испорука робе из Србије упркос стопроцентним царинама које је Приштина увела у новембру прошле године. Погоршава се ситуација са доступношћу неких животних намирница, прије свега појединих прехрамбених производа„, казала је Захарова.

Она је рекла да је Приштина објавила потјерницу за низом важних личности српске заједнице и да се приштинске безбједносне снаге распоређују у подручјима близу подручја гдје живе Срби.

Захарова је подсјетила да је 7. марта ове године приштинска скупштина донијела ултимативну платформу која једноставно обесмишљава дијалог Београда и Приштине, као и на недавне покушаје да се успостави контрола над српским дијелом комбината „Трепча“ и остави без посла неколико хиљада радника.

Ове мјере косовских власти представљају затезање омче и систематично потискивање Срба из покрајине и стварање за њих немогућих услова, као и застрашивање у духу етничког чишћења. Гдје су све европске структуре за заштиту права? Гдје су људи који се баве питањима људских права и који се разумијеју у проблем овог региона“, упитала је руска званичница.

Она је додала да су међународне снаге за Косово обавезне да испуњавају мандат који им је повјерио Савет безбједности УН и да не дозволе насиље над косовским Србима.

Садашња криза на сјеверу Косова представља последицу вишегодишњег попуштања Приштини од стране спољних покровитеља – САД и Европске уније, које су обавезне да утичу на понашање екстремиста. Ово објашњава тренутне претеране апетите косовских Албанаца, њихову непомирљиву политику у дијалогу с Београдом. Вашингтон и Брисел су дужни да ограниче екстремисте из Приштине који су васпитани под покровитељством Запада„, рекла је Захарова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here