Насловна Поглед Заокрет Могеринијеве: Брисел убио дијалог, покушава ли „сахранити“ и 1244

Заокрет Могеринијеве: Брисел убио дијалог, покушава ли „сахранити“ и 1244

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, реагујући на изјаву Могеринијеве рекао је да то што ће СБ УН морати да верификује будући договор Београда и Приштине не мора да значи промјену формата преговора

1
taći, mogerini, vučić
Актери бриселских преговора; фото: EWB

Пише: Бранкица Ристић

Шефица европске дипломатије ЕУ Федерика Могерини пред Савјетом безбједности Уједињених нација поручила је да рјешење косовског питања треба да буде верификовано у СБ УН, што, према процјенама који долазе из Србије, указује на нови правац у рјешавању тог проблема.

Практично, Могеринијева је тако најавила да ће будући разговори бити везани за статус Косова и Метохије. Дакле, подигнути на виши ниво. Све то, уз чињеницу да Србији одговара да коначну ријеч да СБ УН, указује и на могућност да ЕУ види коначно рјешење у супротности од важеће Резолуције 1244 СБ УН, која би у том случају морала да се мијења.

Да ли је ово знак да је ЕУ одустала од техничких и статусно неутралних преговора Београда и Приштине, под чијем окриљем се преговори тренутно воде? Можда Брисел покушава да причом о СБ УН поново увуче Београд у дијалог који су Албанци убили новом преговарачком платформом и неразумним таксама? Или само долазимо на позицију Србије која стално инсистира да све мора да се заврши у СБ УН јер су тамо и Русија и Кина као наши партнери који не признају независно Косово*?

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, реагујући на изјаву Могеринијеве рекао је да то што ће СБ УН морати да верификује будући договор Београда и Приштине не мора да значи промјену формата преговора. Подсјетио је да Србија непрекидно понавља да ће свако рјешење до кога се дође кроз дијалог морати да добије потврду извршног органа УН.

„Да би дошло до верификације договора у СБ УН све чланице морају са њим да буду упознате. Тако да Србију радује да ће на крају процеса наши пријатељи бити информисани и учествоваће у финализацији споразума, ако до њега дође“, рекао је Дачић.

Са друге стране, Милован Дрецун, шеф скупштинског одбора за КиМ указује да се иза свега можда крије замка — да ЕУ покуша да подигне ниво дијалога са техничког нивоа на статусни, како би крајњи исход био укидање Резолуције 1244.

Бивши дипломата и предсједник Српског спољнополитичког круга Милисав Паић нема дилему и да је, поред свега, ово један од начина да се Резолуција 12 44 угаси.

„Брисел би да то њихово, такозвано рјешење — које би се под њиховом палицом постигло у преговорима између Београда и Приштине — оде на СБ УН, да га и они потврде јер би у противном важење Резолуције 1244 и даље остало на снази. Једини начин да се она угаси јесте да се усвоји нова. У тој новој Резолуцији би морало да буде позивање на Резолуцију 1244, дакле, одлучило би се о њеној судбини. Значи она би се на тај начин сахранила и у томе је смисао свега“, сматра Паић.

ЕУ и њене главне чланице истичу да Србији нема уласка у ЕУ без признања Косова* као независне државе, наводи наш саговорник, уз подсјећање да се Србија пожурује да ријеши ово питање, наводно, како би ушла брже у ЕУ, а тај улазак се дефакто помјера за после 2025. године.

„Утисак ми је да је ово покушај да се дâ неки стимуланс Србији, да уђе у преговоре, после блокаде коју је изазвала Приштина и претензија које имају на сјеверу Косова“, наводи Паић.

Ова „промјена“ у ЕУ је, како наводи, проузрокована утицајем неких западних држава којима се жури да се ово питање што прије затвори, на начин који одговора њиховим геостратешким интересима. „Њихов једини циљ је да Београд призна такозвано Косово* као независну државу и тиме им се отвори пут за чланство у УН, и што је за Запад много важније, да се отвори пут Приштине за улазак у НАТО“, додаје наш саговорник.

Извор: Спутњик

1 КОМЕНТАР

  1. 2
    0

    Mislim da Kinezi i Rusi, uprkos bijednoj Klintonovoj „pudlici“ Vučiću, neće dozvoliti da beznačajna briselska birokratkinja Mogerini, koja će na skorim izborima za Evropski parlament biti „pometena“ kao najobičnije smeće, izmijeni Rezoluciju UN 1244 bukvalno“pet minuta“ prije svog sramotnog pada!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here