IN4S

IN4S portal

Šnicla

,,Mnoštvo pravila ubija pravila'', kaže jedna francuska izreka. U tom suicidu najdalje je, valjda, otišla birokratija u Briselu. Donela je toliku hrpetinu propisa zbog harmonizacije zajedničkog tržišta, da je na kraju obesmislila suštinu. Evropa je izgubljena u toj šumi paragrafa, pa je austrijski kancelar Sebastijan Kurc ovih dana namerio da stane na kraj ludilu regulacije i poništi čak hiljadu pravila EU. 

EU zastava

Piše: Goran Čvorović

,,Mnoštvo pravila ubija pravila“, kaže jedna francuska izreka. U tom suicidu najdalje je, valjda, otišla birokratija u Briselu.

Donela je toliku hrpetinu propisa zbog harmonizacije zajedničkog tržišta, da je na kraju obesmislila suštinu. Evropa je izgubljena u toj šumi paragrafa, pa je austrijski kancelar Sebastijan Kurc ovih dana namerio da stane na kraj ludilu regulacije i poništi čak hiljadu pravila EU.  Poručuje da nema potrebe da se propisuje kako se sprema šnicla. Od Brisela to bolje znaju u čuvenom bečkom restoranu „Figlmiler“ gde još od 1905. godine prave šnicle od čak 30 santimetara u prečniku.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Kakve sve samo fiks ideje nisu padale na um evropskim birokratama. Posle čak tri godine istraživanja zaključeno je, tako, da vodokotlić u toaletu može da sadrži najviše pet litara vode. Pica „margarita“ ne sme da bude većeg prečnika od 35 santimetara. Mandarina mora da sadrži najmanje 40 odsto soka. Zbog poštovanja dostojanstva svinja, direktivom je propisano da im treba uskraćivati dosadu, a zabranjeno je i odsecati im repove. U santimetar je utvrđena širina otvora za kljucanje na kavezu za kokoške, a pravi se i tačna razlika između izvorske i mineralne vode. Određuju i oblik šargarepe. Zdrave, ali krive, bacaju u škart, ili ih pružaju nama, u paru sa onim štapom.

Briselske ćate propisuju nebitne stvari, ali zataje kada je reč o ozbiljnim temama.

Svi će, tako, imati krompir iste veličine, ali ne i vreme na časovniku ili zajedničku odbranu. Apsurdi sa usaglašavanjem idu toliko daleko, da su u pravilniku o ispravnosti vode u Srbiji nedavno povećane dozvoljene količine amonijaka, bora, hlorida i natrijuma, da bi se usaglasili s briselskom direktivom!

Neka je i najgore, važno je da je evropski.

Izvor: Novosti

Pročitajte još:

Kurc želi da poništi 1 000 pravila EU: Umjesto šniclama, Brisel treba da se bavi ozbiljnim stvarima

Podjelite tekst putem:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *