Насловна Политика Дачић: Платформа Приштине безвриједна, могу да је окаче као зидне новине

Дачић: Платформа Приштине безвриједна, могу да је окаче као зидне новине

Он је истакао да је платформа само показатељ да представници Приштине не желе компромис и да је све оно што је урађено протеклих седам година „бадава“

0
Ивица Дачић

Изјаве Федерике Могерини да ће СБ УН морати да верификује договор Београда и Приштине не значи да ће доћи до промјене формата преговора, изјавио је Ивица Дачић.

Шеф српске дипломатије је додао да иначе преговора нема, а да Приштина своју платформу може да „окачи у ходнику парламента као зидне новине или интерно обавјештење“, преноси Б92.

Дачић је, након разговора са шефом шпанске дипломатије Жозепом Борелом, поводом изјаве високе представнице ЕУ, нагласио да је Србија одувијек говорила да ће на крају морати било какав договор који буде евентуално постигнут на другом нивоу, да верификује ово извршно тијело свјетске организације.

„То значи да би уопште дошло до верификације од стране Савјета безбједности УН чланице морају да буду информисане и упознате, Са наше стране може само да радује упућивање предлога Савјету безбједности УН, зато што Србија све своје пријатеље упознаје са током преговора и разговора“, објаснио је он.

Указао је да, ако се има у виду донијета платформа, она је само показатељ да представници Приштине не желе компромис и да је све оно што је урађено протеклих седам година „бадава“.

„Која корист од тога да се изнесе неки став у току дијалога? Платформа се доноси ваљда на почетку. Они се сјетили сада као да дијалог тек почиње. Мислили су да ће Србија да прихвати све оно што они траже, то је реакција на то да не иде све како планирају“, увјерен је Дачић.

Такође је одбацио и најаву косовског* министра Беџета Пацолија да ће током ове године Приштину да призна 19 земаља ријечима: „Ајде да видимо и то чудо“, и подсјетио да прошле године ниједна земља није признала Косово*.

На питање шта Србија мисли да предузме због платформе Дачић је узравио питањем шта да се предузме имајући у виду да то што су урадили нема никаквог значаја.

„Зашто би то имало значаја за дијалог? Што би се он водио ако Србија треба само да призна Косово*?“, рекао је он.

Дачић је указао да Србија има своју платформу, према којој Косово* има аутономију у оквиру Србије, и да је она давно донијета још за вријеме Томислава Николића.

„То је платформа када хоћете да утврђујете своје почетне позиције, и која су компромисна рјешења. Они неће компромис, хоће да узму све и још и више од тога“, додао је он.

Захвалио се Шпанији за подршку и оцијенио да су Шпанци много чешће већи Срби него многи наши.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here