Насловна Култура Филм о Јасеновцу побиједио на конкурсу Филмског центра

Филм о Јасеновцу побиједио на конкурсу Филмског центра

Како се наводи, умјесто продукцијски "и не само продукцијски, ризичног спектакла, сценаристичко-редитељски тандем Дракулић-Антонијевић се определио за потресну, малу причу, као симбол масовног страдања и самим тим отклонио велики део поменуте бојазни"

3
Film o Jasenovcu
Филм о Јасеновцу

Пројекат под именом „Дара“ режисера Предрага Гаге Антонијевића и сценаристе Наташе Дракулић, који ће донијети причу о усташким злочинима у Јасеновцу, добио је подршку Филмског центра Србије од 61.000.000 динара (око 517.000 евра).

Ово дјело, чији је продуцент „Филм данас“, побиједило је на поновљеном конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у кинематографији за 2018. годину у категорији „дугометражни филмови са националном темом„, пишу београдске „Вечерње новости“.

У образложењу Комисије за суфинансирање пројеката од националног значаја, који је потписала предсједник Управног одбора Филмског центра Јелена Триван, пројекат „Дара“ издвојио се прије свега значајем теме и синергијом сценарија и редитељске експликације.

Како се наводи, умјесто продукцијски „и не само продукцијски, ризичног спектакла, сценаристичко-редитељски тандем Дракулић-Антонијевић се определио за потресну, малу причу, као симбол масовног страдања и самим тим отклонио велики део поменуте бојазни“.

„Уколико се храбра и инспиративна Антонијевићева идеја примене поступка из филма `Апокалипто` покаже као успешна, планирани филм би са релативно малим финансијским средствима могао да оствари ефекат епопеје“, наводи се у образложењу објављеном на сајту Филмског центра.

Комисија је закључила и да одобрена средства чине нужну, али довољну претпоставку за даље финансирање филма, чији је планирани буџет скоро 2,4 милиона евра.

Конкурсна комисија одбила је 19 пројеката, међу којима су „Дјеца Козаре“ Лордана Зафрановића, „Принц Растко српски“ Мирослава Лекића, „Што се боре мисли моје“ Милорада Илинковића, „Марко Краљевић“ Дејана Зечевића…, наводи лист, а преноси РТРС.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Budući da je odbijen veliki Lordan Zafranović, bojim se da će ovaj film koji je dobio sredstva biti neko tipično „drugosrbijansko“ kvaziumjetničko smeće kojim će se pokušati relativizovati ustaški zločini i umanjiti broj srpskih žrtava, što je jedan od osnovnih postulata „Druge Srbije“.

  • 0
   0

   Нисам сигуран, мислим (надам се!) да Антонијевић није из те другосрбијанске приче.

 2. 0
  0

  Radoše, i ja se u Boga nadam da nisam u pravu, ali „koga zmija ujede, i guštera se plaši“! „Drugosrbijanska zmijurina“ nas je već toliko puta „izujedala“ jer ne možemo pobrojati gomilu ogavnih radikalno antisrpskih filmova koji su toliko puni mržnje prema Srbima da bi im na tome pozavidjeli i Zagreb, Sarajevo, Podgorica, Tirana i Priština! Svo to antisrpsko pseudokulturno smeće su finansirali nesrećni građani Srbije kroz poreze i ostale dažbine koje im nameće kvislinški Vučićev režim koji je „ukrao“ program Čedi Jovanoviću baš kao što je svojevremeno Đukanović „prisvojio“ program Slavku Peroviću!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here