ИН4С

ИН4С портал

Отворено писмо једног Нобеловца Обами!

1 min read

Obama tužanИстакнути аргентински борац за људска права, хуманист, писац и пацифист, Adolfo Pérez Esquivel, послао је отворено писмо америчком председнику Бараку Обами по питању могућег напада на Сирију. Esquivel, који је као и Обама добио Нобелову награду за мир (1980.), пита се – како Обама мисли наставити „Кингов сан“ војном интервенцијом против Сирије? У свом жестоком писму истиче како САД немају ни моралну, легитимну ни правну основу за напад на Сирију или било коју другу државу на свету.

Esquivel се 2011. жестоко противио нападу на Либију те је касније критиковао операцију у којој је убијен Бин Ладен истичући како су га САД одлучили убити, а не судити му, јер су се бојали како би Бин Ладен могао открити „неугодне информације“ о позадини напада на Њујорк 11/9 2011. „Овај догађај је био савршен повод за агресију против Авганистана, Ирака и касније Либије“, рекао је те у једном од својих текстова рекао како су САД „осовина зла“.

Adolfo Pérez Esquivel Бараку Обами, отворено писмо по питању Сирије:

„Послушајте крикове народа!

Ситуација у Сирији је предмет озбиљне преокупације и још једном САД, преузимајући улогу светског полицајца, предлаже напад на Сирију у име „Слободе“ и „Људских Права“.

Ваш претходник Џорџ В. Буш, у свом месијанском лудилу, призвао је религијски фундаментализам за покретање месијанских ратова у Авганистану и Ираку. Рекао је како је разговарао с Богом те како му је Бог рекао да нападне Ирак, рекао је како му је Бог послао поруку да „извози слободу“ широм света.

Ви сте говорили, поводом 50. годишњице смрти велечасног Мартина Лутера Кинга, такође добитника Нобелове награде за мир, о томе како треба комплетирати „Сан“ који је он оставио на столу, он који је био најзначајнија манифестација борбе за људска права против расизма у првој демократији на свету која је имала робове.

Мартин Лутер Кинг био је човек који је дао свој живот за живот, он је мученик нашег доба. Убили су га након Марша на Вашингтон јер је позивао на грађански непослух због империјалистичког рата против народа Вијетнама. Зар Ви заиста верујете у то како војна инвазија другог народа може довести до реализације Кинговог сна?

Наоружавање побуњеника како би се довело до ауторизације НАТО интервенције није ништа ново за Вашу земљу и Ваше савезнике. Нити је ново да САД предлаже инвазију на друге земље оптужујући их да поседују оружје за масовно уништење, што се у случају Ирака показало као неистина.

Ваша земља подупирала је режим Садама Хусеина када је употребио хемијско оружје против Курда и против Иранске Револуције, и тада није било говора о санкцијама јер у то време су Садам и Ирак били Ваши савезници.

Али сада предлажете напад на Сирију без да уопште знате резултате истраге коју проводе Уједињени Народи уз ауторизацију сиријских власти. Нема сумње да је употреба хемијског оружја неморална и за сваку осуду, но Ваша влада нема морални ауторитет оправдавати интервенцију.

Генерални секретар Уједињених Народа, Бан Ки-мун, истакао је како би војни напад на Сирију ситуацију у тој земљи још погоршао.

Моја земља, Аргентина, која тренутачно преседа Већем Сигурности Уједињених Народа, јавно је истакла како се противи интервенцији на Сирију, одбијајући „суделовање у новим смртима“.

Папа Фрањо такође је позвао свет да се уједини у покрету за мир те је 7. септембра организовао дан молитве и поста против рата.

Чак и Ваш историјски савезник, Уједињено Краљевство, одбило је (барем за сада) суделовати у инвазији.

Ваша земља трансформише „Арапско Пролеће“ у НАТО пакао, покрећете ратове на Блиском Истоку и палеж у оркестрацији међународних корпорација. Инвазију коју предлажете довешће само до још насиља и још смрти, као и до дестабилизације Сирије и целе регије. С којим циљем? Луцидни аналитичар, Роберт Фиск, истакао је како је прави циљ Иран и одгађање успоставе Палестинске државе – нису стотине мртве деце разлог који Вас војно покреће. У овом тренутку када је у Ирану демократски изабрана умерене влада с којом би могли кренути у преговоре и решење актуелних сукоба, политика коју Ви предлажете би могла бити суицидна.

Сирији је потребно политичко, а не војно решење. Међународна заједница требала би подржати оне друштвене организације које промичу мир. Сиријски народ, као и сваки други, има право на самоодређење и властито дефинисање демократског процеса, а ми бисмо им у томе требали помагати када затраже нашу помоћ.

Обама, Ваша земља нема ни морални ауторитет, ни легитимитет, нити правну основу за напад на Сирију или било коју другу државу. Нарочито ако узмемо у обзир да сте убили 220,000 људи у Јапану бацивши бомбе масовног уништења.

Нити један заступник у америчком Конгресу не може легитизовати, оно што не може имати легитимитет, нити озаконити оно што је противзаконито. То је нарочито тачно ако узмемо у обзир изјаву коју је пре неколико дана дао бивши амерички председник Џими Картер: „САД нема функционалну демократију“.

Ваше илегално прислушкивање америчког народа очито није имало утицаја, јер анкета Ројтерса показује како се 60% становника противи Вашем плану инвазије (оп.а. само 9% подржава план напада).

Зато ћу Вас питати ово господине Обама, чије наредбе Ви слушате?

Ваша Влада постала је опасност за међународну равнотежу као и за становнике САД-а. Постали сте земља која се не може суздржати од извоза смрти како бисте сачували своју моћ и економију. Но ми Вам се нећемо престати опирати.

Био сам у Ираку након америчког бомбардирања 90-их, пре инвазије која је срушила Садама. Видео сам како наводећа ракета погађа конвој избеглица, жена и деце. Ви сте их назвали „колатералним жртвама“.

Народи поручују ДОСТА! Доста је ратова. Људскост позива на Мир и право на живот у слободи. Народи желе засукати своје мачеве и једини начин да се то постигне је разоружање свести.

Господине Обама, немојте заборавити како ћемо жети плодове које сејемо. Свако људско биће требало би сејати хуманост и мир, нарочито они који имају Нобелову награду за мир. Надам се да нећете „сан о братству“ којег је имао Мартин Лутер Кинг претворити у ноћну мору за народе и људски род.

Уз поштовање, Мир и Добро
Adolfo Pérez Esquivel“

Подјелите текст путем:

Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *