Насловна Политика Служимо Србији: Позив за служење војног рока лица старијих од 30 година...

Служимо Србији: Позив за служење војног рока лица старијих од 30 година (ВИДЕО)

Конкретно обучавање грађана се односи на лица - војне обвезнике преведене у резервни састав, старије од 30 година, који нису одслужили војни рок

12
Припадник Војске Србије. Фото: МО РФ

Министарство одбране Републике Србије расписало је и ове године позив за служење војног рока у резервном саставу, старијих од 30 година.

„Министарство одбране обавештава јавност да су у овој години извршена редовна позивања војних обвезника преведених у резервни састав, старијих од 30 година, који нису одслужили војни рок. Током године, у складу са потребама Војске Србије, биће позвано на обуку неколико стотина војних обвезника из ове категорије како би стекли основна војничка знања“, саопштили су из МО и додали:

„Министарство одбране саопштава да је чланом 79а Закона о војној, радној и материјалној обавези предвиђено обучавање грађана за потребе одбране земље. Наведеним чланом Закона дефинисане су и категорије грађана на које се наведена обука односи, као и категорије за које је Министарство одбране носилац обучавања.

Конкретно обучавање грађана се односи на лица – војне обвезнике преведене у резервни састав, старије од 30 година, који нису одслужили војни рок.

Војска Србије. Фото: МО РС

Обука се реализује у циљу стварања још једног извора попуне јединица Војске Србије лицима из резервног састава млађих годишта и одговарајуће специјалности, поред лица из резервног састава која су одслужила војни рок са оружјем и који су већ обучени припадници резервног састава. Наведена лица ће у будућем периоду бити позивана на обучавање у складу са плановима и потребама за попуном резервног састава ВС, наводи се у саопштењу.

Добровољно служење војног рока и за жене

Како се наводи у саоштењу, жене, у складу са чланом 3. Закона о војној, радној и материјалној обавези, по принципу добровољности који није обавезујући, могу да буду уведене у војну евиденцију, добровољно одслуже војни рок са оружјем и преведу у резервни састав. Тада за жене важе сва права и обавезе као и за мушкарце.

Из Министарства подсјећају да је у октобру 2018. године први пут организовано обучавање лица из резервног састава која нису одслужила војни рок. Појашњавају да се ради о необученим припадницима резервног састава.

„На обучавање, у центре за основну обуку Војске Србије на први део обучавања – основну обуку, тада је упућена прва група војних обвезника који су преведени у резервни састав (лица старија од 30 година), а нису одслужила војни рок.

У овој години планирано је њихово упућивање у центре за специјалистичку обуку Војске Србије на специјалистичку обуку“, наводи Министарство.

Такође, у овој години планирана су два термина, у мају и новембру, за упућивање наведене категорије лица из резервног састава на основну обуку у центре за обуку Војске Србије.

Основна обука у двије фазе

Обучавање лица састоји се из основне обуке која има двије фазе. Прва фаза обуке траје 15 радних дана и друга фаза, специјалистичка обука, траје такође 15 радних дана.

„Целокупан процес обуке реализује се из два дела, током две календарске године (по 15 радних дана у календарској години). Након завршетка процеса обучавања лица ће бити распоређена у резервни састав Војске Србије“, наводи се из МО.

Служба у резервном саставу траје до краја године у којој лице навршава 60 година живота, а циљ спровођења наведене обуке јесте обучавање млађих категорија лица, од 30-35 година живота.

Војска Србије. Фото: МО РС

Лица из резервног састава која су у радном односу, а позвана су на обуку, законом о раду заштићена су у смислу задржавања свих права из радног односа. Њима за време вршења те обавезе Министарство одбране исплаћује накнаду зараде у висини њихове просечне зараде у претходних 12 месеци пре позивања, док лицу у резервном саставу које самостално обављају делатност, исплата накнаде врши се у висини основице од које плаћају допринос за обавезно социјално осигурање.

Одазивање на позив за обуку је обавезно, а за неодазивање предвиђене су законом прописане казне“, закључује Министарство.

Прочитајте још:

Матеи позвао Кнежевића: Објавите све што знате о мафијашкој власти Ђукановића

12 КОМЕНТАРИ

  • 2
   1

   Vero, mi smo sluzili legalnu drzavu,ova tvoja je ilegana,ali cemo je mi legalizovati i to tako sto cete vi koji ste je navodno stvorili ,legalno ici u zatvor zasto ste je opljackali,eto to ti je nase sluzenje.
   Eto tako ti je to,kad budes cistio svinjac moci ces staviti ruku na srce i mirno pjevati himu svinjama!

  • 4
   1

   Служио сам им једном прије 20 година служићу и опет само ако ме позову,са великим задовољством !Био сам својевремено добар стријелац из м70 Аб2,а чујем да су добили нове пушке ;)А коме ви служите коњушари бечких коњушара ?Загребу ? Ватикану? 🙂

  • 1
   0

   Да, да у спуж, да не будеш усамљен и тужан, да имаш друштво и нешто паметно научиш.

 1. 2
  0

  Vojska ,strategija i taktia obuka i sto ne sve jos.Kao se vratiti sluzenju vojske a da nam propaganda ne napravi da omaldina pobjeggen.Ko o tome misli,u Srbiji vidi se niko,a mi nemao vojsku vec samo jedinicu za postrojavanje i muziku za posjete stranih drzavljana.
  Kako zainteresovati ljude za vojsku-soldate,tako i na jos mnogo drugih nacina.Svaki srednjoskolac koji zavrsi sluzenje vojske prilikom upisa na studijeda ima dodatne bodove,a ako zavrsi potrebnu skolu da ima kod zaposljavanja u drzavnu sluzbu prednost,jer on je sluzio i spreman je da branoi drzavu registrovanjem u rezervni kadar.To je samo jedan primejr.Naravno kod zaposljvanja u aktivnu vojsku ide benficirani radni staz,mogucnost doskolovanja i mnoge druge stvri,sve na dobrovoljnoj bazi,stvari se itekako mogu poboljsati i mladi zainteresovati.Kod modernih sedstava i za njih specijalnih vozila zaposliti profesionalce ,ali ne za 20 000 dinara,to nece niko.Obuka za pilote ,ako je interesovanje veliko jedan dio preusmjeriti na civilni sektor,takodje i specijalne vatrogasne sluzbe,sve to VOJSKA moze zna i ima kadar da osposobi,ali hoce li vlast ,sve mi se cini da nece pravdanjem nema novca.
  Srbija mora da ima u svakom momentu aktivno 50 000 vojnika,a ne lovacki vod kao mi u Montegro!

 2. 0
  0

  Ево управо сада члан жирија на пинку хладно изјављује да нема ништа глупље од војске??

 3. 0
  0

  Е, и члан жирија каже да је служио војску. Занимљиво, колико ли је дана био у војсци и како све то преживе. 3,14х

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here